Procesul de îmbătrânire şi ochii

Îmbătrânirea este un proces natural prin care trecem cu toţii. La fel cum forța noastră fizică scade odată cu vârsta, şi ochii noștri iși reduc performanţele, mai ales după 60 de ani.

Unele modificări ale ochilor legate de vârstă, cum este prezbiopia, sunt perfect normale și nu sunt înțelese ca „boli’. În schimb, cataracta, este o boală adesea întâlnită la persoanele în vârstă. Unii oameni se pot confrunta cu afecţiuni mai serioase ale ochilor pe măsură ce înaintează în vârstă, cu potenţial ridicat de a le afecta progresiv calitatea vieții. Aceste afecţiuni includ glaucomul, degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) şi retinopatia diabetică.

 

Prezbiopia apare după vârsta de 40 de ani, atunci când observăm că ne este mai dificil să ne focalizăm privirea pe obiectele aflate la apropiere. Prezbiopia este o pierdere naturală a abilităţii de focalizare, cauzată de rigidizarea cristalinului – lentila naturală a ochiului. Temporar, putem compensa scăderea treptată a capacității de focalizare, prin îndepărtarea obiectelor de ochi – în cazul cărţilor sau a ziarelor - pentru a vedea clar literele. Dar, în cele din urmă, va fi nevoie să intervenim pentru a corecta prezbiopia cu o soluție permanentă.

 

Ochelarii de citit, ochelarii cu lentile bifocale sau lentile progresive şi lentilele de contact multifocale sunt cele mai bune soluţii pentru a corecta prezbiopia. Lentilele progresive sunt similare cu lentilele bifocale, dar oferă o tranziție vizuală lină între vederea la distanță, vederea intermediară și vederea la apropiere, oferind toate corecturile necesare de vedere. Acest lucru înseamnă că, în loc să avem doar două zone diferite de vizualizare (la apropiere și la distanță), cum se întâmplă în cazul lentilelor bifocale, lentilele progresive au puteri progresive de corecție (de jos în sus – de la vederea la apropiere, la cea intermediară, până la cea la distanță), oferind cea mai naturală corecție a vederii.

 

Prima lentilă progresivă din lume, inventată în anul 1959, a fost lentila Varilux® creată de Essilor, care nu s-a oprit aici, ci a continuat să inoveze, stabilind noi standarde înalte de performanță în îmbunătățirea vederii prezbiopilor. Ca rezultat direct, lentilele Varilux® continuă să fie numărul 1 în topul lentilelor progresive prescrise de către medicii oftalmologi și optometriștii din întreaga lume. Corectarea prezbiopiei se poate face de asemenea prin  chirurgie corectivă. Pe măsură ce avansăm în vârstă, avansează şi prezbiopia, de aceea, odată cu vârsta, crește și necesitatea actualizării (schimbării) lentilelor de ochelari – pentru a ne menține astfel vederea în formă.

 

Sunt câteva afecţiuni legate direct de înaintarea în vârstă. Cataracta este una dintre ele şi este atât de frecvent întâlnită în rândul persoanelor în vârstă, încât poate fi considerată un proces firesc al îmbătrânirii. Cataracta este o peliculă opacă şi fină, care acoperă cristalinul ochiului şi care, în funcţie de localizarea şi dimensiunea sa, poate obtura vederea. Ea poate fi corectată cu ajutorul operaţiei de implant de cristalin artificial. Chirurgia modernă a cataractei este sigură și eficientă, astfel încât, de regulă, vederea pierdută în urma formării cataractei este restabilită complet. Operaţia de cataractă este bine să fie făcută înainte ca boala să avanseze.

 

Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este o altă afecţiune care apare odată cu înaintea în vârstă şi reprezintă una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. DMLV este caracterizată de deteriorarea maculei ochiului – o zonă mică, din cadrul retinei, responsabilă pentru vederea centrală, care ne ajută să vedem clar detaliile.

 

Glaucomul este un alt exemplu de afecţiune care poate apărea odată cu înaintarea în vârstă. Glaucomul reprezintă de fapt un grup de afecţiuni oculare care conduc la deteriorarea progresivă a nervului optic. Riscul de a dezvolta glaucom crește progresiv după vârsta de 40 de ani.

 

Retinopatia diabetică este o afecţiune care apare la persoanele cu diabet şi reprezintă o complicaţie gravă a acestuia, care provoacă deteriorarea progresivă a retinei şi pune în pericol vederea. În cazul în care se observă orice modificari ale vederii, este important consultul oftalmologic pentru depistarea cauzelor care au condus la aceste modificări şi începerea cât mai rapidă a tratamentului adecvat.

 

În procesul de îmbătrânire, pierdem unele dintre abilităţile vizuale pe care le aveam când eram mai tineri. Pe lângă afecţiunile menţionate anterior, în procesul de îmbătrânire au loc şi alte modificări, mai subtile, în structurile ochiului şi în vederea noastră. Una dintre modificări este reducerea dimensiunii pupilei. Pe măsură ce avansăm în vârstă, muşchii care controlează dimensiunea pupilei şi reactivitatea ei la lumină îşi pierd din putere, ducând la reducerea dimensiunii pupilei şi a puterii de reacţie la variațiile de lumină din mediul ambiental. Din cauza acestor modificări, după 60 de ani avem nevoie de de trei ori mai multă lumină ambientală pentru a citi decât aveam nevoie la 20 de ani. De asemenea, persoanele în vârstă sunt mai ușor orbite de lumina puternică a soarelui și de efectul „de orbire” resimțit atunci când trec dintr-un mediu slab iluminat, într-un mediu puternic iluminat. Ochelarii de vedere cu lentile fotocromatice și tratament anti-reflex pot fi de folos în astfel de situații. Lentilele Crizal® Transitions® protejează ochii de radiațiile UV periculoase, adaptându-se rapid la schimbările de lumină. Incolore în interior și colorate la lumină (fotocromatice), lentilele Crizal® Transitions® oferă cea mai bună protecție împotriva razelor UV, cu un factor de protecție E-SPF de 25, ceea ce înseamnă că ochii sunt de 25 de ori mai protejați cu aceste lentile decât fără lentile. Lentilele Crizal® Transitions® sunt recomandate pentru purtătorii de ochelari de toate vârstele, asigurând protecție și confort zi de zi.

 

În procesul de îmbătrânire, corpul nostru produce mai puține lacrimi, fenomen adesea întâlnit la femei în perioada post-menopauză. Astfel, ochii sunt mai uscaţi şi apare o stare de disconfort cauzată de senzația de arsură, înțepături, sau alte simptome specifice ochilor uscaţi. În acest caz, medicul poate prescrie utilizarea lacrimilor artificiale sau a altor produse destinate sindromului ochiului uscat.

 

Pierderea vederii periferice este un alt efect natural al îmbătrânirii. Dimensiunea câmpului nostru vizual scade cu 1 până la 3 grade la în fiecare deceniu de viață, până la vârsta de 70 - 80 ani, câmpului vizual periferic putând scădea cu 20-30 de grade. Deoarece reducerea câmpului vizual crește riscul accidentelor auto, precauţia la volan devine extrem de importantă. Astfel, pentru a mări câmpul vizual, este important să întoarcem capul și să ne uităm în ambele sensuri atunci când ne apropiem de intersecții.

 

Celulele din retină responsabile cu vederea în culori se desensibilizează şi ele odată cu vârsta, iar acest lucru duce la percepția pierderii strălucirii culorilor şi a contrastul dintre culori. În special nuanţele de albastru pot părea mai șterse.

 

Pe măsură ce îmbătrânim, corpul vitros sub formă de gel din interiorul ochiului începe să se lichefieze și se îndepărtează de retină, cauzând „apariția” în câmpul vizual a petelor și a punctelor plutitoare și uneori a flash-urilor de lumină. Acest fenomen poartă numele de dezlipire de corp vitros şi este de obicei inofensiv. Dar perceperea petelor şi a punctelor din câmpul vizual, precum şi a flash-urilor de lumină poate semnala, de asemenea, şi debutul unei dezlipiri de retină – care este o problemă gravă, care poate duce la orbire în cazul în care nu se intervine imediat. De aceea, la apariţia acestor simptome este necesar să consultăm de urgenţă medicul oftalmolog, pentru a determina cauza.

 

Deşi nu putem stopa procesul de îmbătrânire, sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru a ne prezerva sănătatea ochilor şi odată cu aceasta, vederea. O dietă sanatoasă şi un stil de viaţă sănătos, fără fumat, sunt cele mai bune căi naturale de apărare împotriva pierderii vederii odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, controlul oftalmologic regulat este la fel de important în menţinerea sănătăţii ochilor şi a vederii. Specialistul vederii este cel care ne poate oferi recomandări avizate pentru a ne menţine ochii sănătoşi și funcţionali pe toată durata vieţii.

Cele mai noi articole: