Mai multe despre prezbiopie

Prima lentilă progresivă din lume, inventată în anul 1959, a fost lentila Varilux®, iar din acel moment Essilor a continuat să inoveze și a stabilit noi standarde de performanță în îmbunătățirea vederii persoanelor cu prezbiopie. Lentilele Varilux® continuă să fie număul 1 în topul  lentilelor progresive prescrise de către medicii oftalmologi și optometriștii din întreaga lume.

Pe lângă avantajele estetice, lentilele multifocale progresive asigură o corecție naturală a prezbiopiei comparativ cu lentilele bifocale sau trifocale. În loc de a avea doar două sau trei puteri, așa cum au lentilele bifocale sau trifocale, lentilele progresive sunt lentile multifocale, care oferă o tranziție graduală între mai multe puteri ale lentilei pentru toate distanțele. Cu lentilele progresive putem privi în partea de sus pentru a vedea clar ce este în jurul nostru și în depărtare, putem privi înainte pentru a vedea computerul aflat în zona intermediară și putem privi în jos pentru a citi sau a ne folosi ochii pentru alte activități la apropiere, totul într-un mod confortabil. Iată cât este de ușor să utilizăm lentilele progresive moderne de astăzi.

În plus față de beneficiile de mai sus, lentilele progresive mai au un avantaj: elimină o problemă deranjantă pe care o cauzează lentilele bifocale și trifocale, și anume salturile de imagine. Cu lentilele bifocale și trifocale convenționale, imaginile par să sară când privirea trece peste limita clară ce definește partea lentilei responsabilă de vederea la distanță și cea pentru vederea la apropiere. În schimb, cu lentilele progresive tranziția între puterile lentilei este ușoară, permițându-ne să schimbăm focalizarea de la distanță la apropiere și înapoi în mod natural: confortabil și fără salturi de imagine.

În trecut, pentru a putea încorpora toate puterile lentilelor progresive într-o singură pereche de ochelari de vedere, ramele erau relativ mari. Dacă ramele erau prea mici, zona lentilei destinată cititului era micșorată după ce lentila era tăiată pentru a putea fi inserată în ramă. Dar producătorii de lentile au depășit această problemă prin introducerea lentilelor progresive cu coridor scurt, care au un design compact ce oferă zone mari de lectură care să se potrivească ramelor din ce în ce mai mici, care sunt astăzi la modă.

Popularitatea lentilelor progresive a devenit din ce mai mare în ultimii ani, făcând din acestea cele mai frecvent utilizate lentile pentru corectarea prezbiopiei. Astăzi sunt disponibile mai multe modele de lentile progresive pentru a se potrivi oricărei nevoi. Diferențele în designul lentilelor sunt în principal legate de lungimea și lățimea coridorului de putere progresiv și cât de mult din acesta este dedicat diferitelor distanțe. Diferite zone ale coridorului pot fi extinse, în funcție de filozofia de design a producătorului și scopul lentilelor. Unele lentile progresive sunt, de exemplu, realizate special pentru utilizarea calculatorului și au o zonă intermediară mai largă. Alte tipuri de lentile progresive ar putea avea o zonă mai mare dedicată cititului. Specialistul vederii este cel mai în măsură să evalueze de ce tip de lentile are nevoie fiecare dintre noi.

Lentilele progresive sunt disponibile într-o varietate de materiale cum ar fi plastic obișnuit, sticlă, policarbonat, cu indice de refracție ridicat precum și fotocromatice.

Purtarea primei perechi de lentile progresive ar putea necesita o perioadă scurtă de adaptare pentru a putea deveni confortabile. Această perioadă poate varia între câteva minute și câteva zile. Acest lucru se datorează faptului că multiplele puteri ale lentilelor progresive ne permit să vedem clar la toate distanțele, ceea ce poate cauza aberații minore în partea laterală a lentilelor, în partea stângă și partea dreaptă a coridorului de putere progresiv – dacă privim în extrema dreaptă sau stângă, în special când ne uităm în jos, am putea observa că vederea noastră este ușor neclară. Aberațiile periferice ar putea cauza și efectul de “valuri”, atunci când facem mișcări rapide ale capului. De-a lungul ultimilor ani, designul lentilelor progresive a fost continuu îmbunătățit pentru a reduce aceste aberații periferice. Astăzi, cei mai mulți purtatori ai primei perechi de lentile progresive se acomodează aproape imediat cu acestea.

Dacă ar fi să facem o paralelă între televiziune și vedere, lentilele  Varilux X reprezintă televiziunea văzută prin ecranele OLED, Varilux S echivalează cu televiziunea HD, celelalte lentile progresive ar fi televiziunea digitală, lentilele bifocale sau trifocale ar fi televiziunea analogică iar lipsa ochelarilor echivalează cu închiderea programului.

Cele mai noi articole: