Câte ceva despre prezbiopie

Ați auzit vreodată sau chiar ați fost autorul celebrei observații: „în această fotografie eram mai tânăr/ă”? Chiar așa! În orice fotografie eram mai tineri decât suntem în momentul în care ne uităm la fotografii, căci un lucru este sigur: timpul trece și odată cu el, noi înaintăm în vârstă. Datorită complexității sale, ochiul este printre primele organe marcate de trecerea timpului, care începe să dea semne de îmbătrânire. Așa se explică faptul că, în prejma vârstei de 40 de ani se instalează prezbiopia. Iar dacă fotografia nu se mai distinge bine de la distanța obișnuită și simțim nevoia să o îndepărtăm de ochi pentru a o distinge clar, diagnosticul poate fi prezbiopie.

Ce cauzează prezbiopia?
Prezbiopia apare atunci când lentila ochiului (cristalinul) devine mai groasă și mai puțin flexibilă, ceea ce duce la incapacitatea ochilor de a se focaliza clar asupra obiectelor aflate în apropiere, sau procesul de focalizare este mult mai lent. Lumina ajunsă pe cornee nu mai este reflectată pe retină, ci în spatele acesteia, formând imagini neclare.

 

Deci, ce este prezbiopia?
Prezbiopia este un efect normal al îmbătrânirii ochilor, care constă în pierderea progresivă a capacității de focalizare a ochilor asupra obiectelor aflate la distanțe mici. De aceea, prezbiopii simt nevoia să îndepărteze obiectele de ochi, pentru a le vedea cu claritate.

 

Brațul a devenit prea scurt?

Ca și în cazul fotografiei, când brațul începe să se îndepărteze de ochi, iar distanța de la care vedeam până de curând obiectele la apropiere nu mai este suficientă pentru a le distinge clar, atunci este timpul să ne programăm la un specialist al vederii pentru un consult de specialitate, în urma căruia ar putea rezulta o pereche de ochelari cu o corecție pentru prezbiopie.

 

Putem preveni prezbiopia?

Deoarece prezbiopia nu este o boală, ci un fenomen care apare odată cu înaintarea în vârstă, după 40 ani, nu există metode de prevenție (sau tratament) a prezbiopiei. La acest moment, prevenția prezbiopiei este echivalentul prevenției înaintării în vârstă, și deci, biologic imposibilă. Realitatea este că după 40 de ani toată lumea ajunge la prezbiopie, însă, există soluții multiple pentru a combate efectele sale nedorite.

 

Cum combatem efectele prezbiopiei?

De când Bernard Maitenaz a descoperit prima lentilă progresivă, numită Varilux, răspunsul la această întrebare a devenit „foarte simplu!” În prezent, avem mai multe variante pentru corecția prezbiopiei, unele mai bune decât altele. În zilele noastre, lentilele bifocale și lentilele progresive sunt soluțiile cele mai frecvent întâlnite în corecția prezbiopiei. Lentilele bifocale conțin două puncte de focalizare, care reprezintă cele 2 zone de vedere: zona mare, din partea de sus a lentilelor, care conține corecția pentru vederea la distanță, și zona mică, din partea de jos a lentilelor, care conține corecția pentru vederea la apropiere. Lentilele progresive elimină dezavantajul liniei vizibile de tranziție dintre cele 2 zone de corecție de vedere de la lentilele bifocale, oferind o tranziție vizuală graduală între cele două prescripții, cu nici o linie vizibilă între ele.

 

Lentile progresive

Lentilele progresive le oferă purtătorilor un aspect mai tânăr, eliminând liniile vizibile ale lentilelor bifocale (și trifocale) tradiționale și ascund faptul că avem nevoie de ochelari de citit. Pe lângă avantajele estetice, lentilele progresive asigură o corecție naturală a prezbiopiei comparativ cu lentilele bifocale sau trifocale. În loc de două puteri (lentilele bifocale) sau chiar trei puteri (lentilele trifocale), lentilele progresive sunt lentile multifocale, care datorită faptului că tranziția între puterile sale este ușoară, elimină salturile de imagine specifice lentilelor bifocale și trifocale convenționale și oferă o tranziție graduală între mai multe puteri ale lentilei, pentru toate distanțele. Astfel, cu lentilele progresive putem privi prin partea de sus pentru a vedea clar ce este în jurul nostru și în depărtare, putem privi înainte, prin partea de mijloc, pentru a vedea obiectele (ex: computerul) aflate în zona intermediară și putem privi în jos pentru a citi sau a face alte activități la apropiere, totul într-un mod confortabil. Lentilele progresive din ziua de azi țin pasul cu moda, designul lor putând fi compact, potrivit pentru ramele înguste.

 

În top

Prima lentilă progresivă din lume, inventată în anul 1959, a fost lentila Varilux®, iar din acel moment Essilor a continuat să inoveze și a stabilit noi standarde de performanță în îmbunătățirea vederii persoanelor cu prezbiopie. Lentilele Varilux® continuă și astăzi să fie numărul 1 în topul lentilelor progresive prescrise de către medicii oftalmologi și optometriștii din întreaga lume.

Cele mai noi articole: