Bernard Maitenaz, inventatorul lentilelor progresive

Mergând pe urmele lentilelor progresive, ajungem în anul 1959, la inventatorul lor, Bernard Maitenaz și la compania care a oferit pentru prima dată această soluție pentru prezbiopi, Essilor.

 

Bernard Maitenaz s-a născut pe 29 septembrie 1926 în Joinville-le-Pont, Franța și a absolvit „École Supérieure d'Optique” și „École Nationale Supérieure dee Arts et Métiers. În 1948, a început să lucreze pentru compania „Société des Lunetiers” unde au lucrat de asemenea tatăl și bunicul său. Inițial, Bernard a fost angajat pe poziția de inginer de cercetare, urmând ca în 1951 să devină șeful diviziei de cercetare, iar 2 ani mai târziu, în 1953, a devenit director tehnic. În aceeași perioadă, și-a început cercetările în domeniul lentilelor multifocale. Câțiva ani mai târziu, în 1959, Société des Lunetiers (care în 1962 a devenit Essel, apoi Essilor) lansa prima lentilă progresivă din lume: Varilux I.

 

În anul 1966, pasiunea și rezultatele muncii sale de până atunci, l-au propulsat pe Bernard pe poziția de director al departamentului tehnic, poziție din care a continuat activitatea de cercetare. Astfel, în 1972, au apărut lentilele progresive Varilux II Multi-design. În același an au fuzionat cele 2 companii Essel și Silor, formând compania Essilor, avându-l la cârma departamentului de cercetare și dezvoltare pe Bernard Maitenaz.

 

În perioada 1977 – 1980, Bernard a fost Președintele companiei BBGR parte din Grupul Essilor, iar în 1979 acesta a devenit Managing Director al Grupului Essilor. 10 ani mai târziu, în 1990, acesta a preluat de la Anatole Temkine și Rene Grandperret funcția de Președinte a Grupului Essilor, demarând o campanie de cucerire de noi piețe și consolidând astfel poziția internațională a Grupului Essilor.

Liderul Mondial în lentilele de corecție a vederii, Essilor, îl are și astăzi pe Bernard Maitenaz ca Președinte de Onoare al Grupului. Acesta crede cu tărie în potențialul Essilor de a continua și în viitor creșterea, în același ritm susținut ca în timpul mandatului său.

În 1988 Bernard Maitenaz a obținut titlul de Doctor în Științe Oculare de la Universitatea din Boston și titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Montreal, în 1989 a primit medalia de Ofițer al Legiunii de onoare, în 1998, a fost decorat cu Ordinul Național de Merit, în 2009 a primit premiul onorific al Inginerului-Inventator Chéreau-Lavet pentru inventarea lentilelor progresive, iar în 2004 a primit Premiul Appolo din partea Asociației Americane de Optometrie.

 

Inginer, optician, inventator și director al companiei Essilor, Bernard Maitenaz este un exemplu de pasiune, viziune și muncă încununată de succes.

 

Cât despre prima lentilă Varilux®, aceasta nu a fost doar prima lentilă progresivă din lume, ci chiar lentila progresivă care revoluționat vederea prezbiopilor. Din 1959 și până astăzi, Essilor a brevetat peste 50 de invenții în domeniul tehnologiei lentilelor progresive și a împins constant granițele vederii, pe baza înțelegerii aprofundate a nevoilor presbiopilor, făcând din lentilele Varilux® numărul 1 mondial de lentile progresive.

Cele mai noi articole: