Beneficiile lentilelor progresive

Trecerea timpului este implacabilă şi cu toţii înaintăm în vârstă, fie că ne place sau nu. Ajungem în jurul vârstei de 40 de ani şi, la un moment dat, observăm că întâmpinăm probleme la citirea literelor mici. Este momentul în care aflăm despre prezbiopie, care este o consecinţă naturală a îmbătrânirii ochilor. Aceasta constă în incapacitatea cristalinului de a se focaliza corespunzător. Cea mai bună soluţie pentru corectarea prezbiopiei o reprezintă lentilele progresive.

 

Lentilele progresive oferă numeroase avantaje comparativ cu lentilele bifocale sau trifocale, printre care cel mai important este capacitatea de a  vedea cu claritate la toate distanţele, cu o singură pereche de ochelari.

 

Lentilele bifocale au doar două puteri de corecţie: una pentru vederea la distanţă, iar cealaltă pentru vederea la apropiere. Obiectele aflate la distanţă intermediară, cum ar fi un ecran de calculator sau produsele de pe rafturile magazinelor nu se văd cu claritate cu aceste lentile. Cele două zone ale lentilei – pentru vederea la distanţă şi apropiere – sunt vizibile printr-o linie de demarcaţie. Lentilele trifocale sunt asemănătoare lentilelor bifocale, dar au trei puteri de corecţie: pentru vederea la distanţă, intermediar şi vederea la apropiere. Ca şi în cazul lentilelor bifocale, cele trei secţiuni ale lentilei sunt separate în mod vizibil. Liniile vizibile de demarcaţie ale lentilelor bifocale și trifocale sunt zone în care puterea lentilei se modifică brusc. Atunci când purtătorul unor astfel de lentile mişcă privirea prin aceste linii, imaginile se schimbă dintr-o dată şi par a sări. Disconfortul cauzat de aceste "salturi de imagine" poate varia de la a fi ușor deranjant până la a crea greață. În plus, din cauza numărului limitat de puteri ale lentilelor bifocale și trifocale, adâncimea de focalizare este limitată, ceea ce înseamnă că obiectele trebuie să se afle într-un anumit interval de distanţă pentru a putea fi văzute cu claritate,  altfel, obiectele care se află în afara distanțelor parcurse de aceste lentile vor fi neclare.

 

Cu lentilele progresive vederea este mult îmbunătăţită. Spre deosebire de lentilele bifocale şi cele trifocale care au două sau trei puteri de corecţie, lentilele progresive sunt lentile multifocale, care asigură o progresie lină, fără linii de demarcaţie vizibile între puterile lentilei, pentru o vedere clară la toate distanţele. Datorită faptului că liniile de demarcaţie nu sunt vizibile, lentilele progresive au şi un avantaj estetic, oferind purtătorilor un aspect mai tânăr. Cu lentilele progresive, nu este nevoie să mişcăm capul în sus și în jos sau să adoptăm poziții incomode pentru a vedea ecranul computerului sau alte obiecte aflate la distanţă de o lungime de braţ. Astfel, cu o poziţie confortabilă a capului, putem privi înainte pentru a vedea în depărtare, mutăm ochii uşor în jos pentru a vedea, de exemplu, monitorul computerului prin zona intermediară, și apoi coborâm mai mult privirea pentru a citi confortabil de aproape. Lentilele progresive oferă şi o adâncime de focalizare mai naturală, fără "salturi de imagine."

 

Este important de menţionat că, purtarea primei perechi de lentile progresive ar putea necesita o perioadă de adaptare. Această perioadă poate varia între câteva minute şi câteva zile. Acest lucru se datorează faptului că multiplele puteri ale lentilelor progresive ne permit să vedem clar la toate distanțele, ceea ce poate cauza aberații minore în partea laterală a lentilelor, în partea stângă și partea dreaptă a coridorului de putere progresiv - dacă privim în extrema dreaptă sau stângă, în special când ne uităm în jos, am putea observa că vederea noastră este ușor neclară. Aberațiile periferice ar putea cauza și efectul de “valuri”, atunci când facem mișcări rapide ale capului. De-a lungul ultimilor ani însă, designul lentilelor progresive a fost continuu îmbunătățit pentru a reduce aceste aberații periferice. Astăzi, cei mai mulți purtători ai primei perechi de lentile progresive se acomodează aproape imediat cu acestea.

 

Essilor a înțeles în profunzime problemele cu care se confuntă prezbiopii și a perfecționat la un nivel fără precedent design-ul lentilelor. Astfel, s-au născut cele mai performante lentile progresive: Varilux® S Series – lentilele care elimină binecunoscutele constrângeri ale lentilelor progresive. Cu ajutorul acestor lentile putem beneficia de vedere fără limite. Lentilele Varilux® S Series sunt create pe baza celor mai avansate tehnologii din domeniul opticii şi a cunoaşterii în profunzime a nevoilor vizuale ale purtătorilor de lentile. Lentilele Varilux® S Series încorporează 3 tehnologii unice:

-  Nanoptix™ reprezintă o revoluţie în tehnologia lentilei. Structura fundamentală a lentilei este complet reproiectată pentru a elimina efectul de “valuri” şi a ne oferi un mai bun echilibru în mişcare.

- SynchronEyes™ - o revoluţie în designul lentilei. Diferenţele fiziologice între cei doi ochi sunt luate în calcul pentru a ne oferi un unghi vizual cât mai larg.

- 4D Technology™ - o revoluţie în personalizare. Aşa cum ne folosim mai mult de mâna dreaptă sau de cea stangă, cu toţii avem şi un ochi dominant, care ne conduce vederea. Identificând acest ochi, avem posibilitatea de a personaliza lentilele pentru a oferi o viteză de reacţie mai mare şi acces la o nouă experienţă vizuală.

 

Datorită avantajelor pe care le au comparativ cu lentilele bifocale şi trifocale, lentilele progresive au devenit cele mai populare lentile multifocale pentru purtătorii de ochelari cu prezbiopie. Designul lentilelor progresive a fost permanent îmbunătăţit pentru a răspunde necesităţilor actuale. Lentilele progresive de astăzi au zone mai mari pentru utilizarea calculatorului şi pentru citit. Pentru utilizatorii de computer sau cei care lucrează în acest domeniu, zona pentru vederea intermediară s-a extins, pentru a oferi un confort vizual sporit în faţa monitorului.

 

Lentilele progresive sunt disponibile în cele mai noi materiale de lentile, ceea ce le face mai subțiri, mai ușoare, mai confortabile şi mai sigure decât oricând înainte. De exemplu, lentilele progresive realizate din materiale indice de refracţie ridicat pot fi cu până la 50% mai subţiri decât lentilele bifocale din material plastic standard.

 

Pentru a beneficia pe deplin de avantajele lentilelor progresive, este necesar să consultăm specialistului vederii pentru a ne asigura că alegem perechea de lentile potrivită pentru noi. Experții sunt cei mai în măsură să ne recomande soluția personalizată nevoilor noastre specifice. De asemenea, ei sunt şi cei care ne pot ajuta cu sfaturi utile privind adaptarea la prima pereche de lentile progresive și cum să avem grijă de lentilele noastre.

Cele mai noi articole: